Kącik kulinarny

Przepisy kulinarne, czyli coś dla ciała
Zapraszam wszystkich do podzielenia się na tej stronie swoimi przepisami na różne potrawy. Znasz oryginalny i niebanalny przepis na jakieś danie? Podziel się tymi wiadomościami z innymi. Napisz całą procedurę, zrób zdjęcie i przyślij. Na dole strony jest zamieszczony formularz. Warunkiem jest to, aby przepis był realny do wykonania.

MARYSIEŃKA
Składniki:
* 7 jaj
* 1 szklanka cukru
* 2 pełne łyżki sypkiego kakao
* 5 pełnych łyżek mąki pszennej
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 25 dag włoskich orzechów
* 5 białek
* 20 dag cukru kryształu
* 1 1/2 łyżki miodu
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 łyżka mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 l mleka
* 1 cukier waniliowy
* 5 żółtek
* 20 dag cukru
* 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 kostka margaryny

Etapy przygotowania

* 1 Placek I: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka, kakao, proszek z mąką i wymieszać. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min. Po upieczeniu przekroić placek na 2 części.
* 2 Placek II: Białka ubić z cukrem. Dodać pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszać. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min.
* 3 Krem: Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować z tego budyń. Utrzeć margarynę i dodać przestudzony budyń.
* 4 Przełożenie placka: I placek (pierwsza część) – krem – II placek (orzechowy) – krem – I placek (druga część). Na wierzch polewa kakaowa.

Szarlotka

50 dag mąki
20 dag margaryny
5 dag smalcu
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka cukru
ok.1 szklanki kwaśnej śmietany
1 kg jabłek
cynamon

Mąkę,margarynę,smalec,sól,proszek i cukier posiekać.Dodać żółtka i śmietanę,szybko zarobić ciasto.3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy robiąc wyższe brzegi.Na ciasto wyłożyć starte na grubej tarce jabłka(można odcisnąć z nadmiaru soku)posypać cynamonem i ewentualnie cukrem. Przykryć resztą rozwałkowanego ciasta, skleić brzegi, nakłuć wierzch widelcem. Piec ok 45 min w 200°C… po upieczeniu posypać cukrem pudrem…SMACZNEGO…

3 bit

budyń śmietankowy 2 szt
mleko 3 szklanki
cukier 1 szklanka
jajko 1 szt
śmietana 30% 0,5 litra
masło 1 kostka
mleko skondensowane słodkie gotowane 2,5 godziny 1 puszka
herbatniki 2 opakowania duże
czkolada mleczna 1 tabliczka
mąka pszenna 1 łyżka

Masa budyniowa:
3 szkl. mleka
1 szkl. cukru
2 budynie
1 łyżka mąki pszennej
jajko
Ugotować budyń, jak wystygnie połączyć z 1 kostką masła.

Masa śmietanowa:
0,5l śmietany 30%
1 śnieżka
1 galaretka cytrynowa
Śmietanę ubić ze śnieżką, jak zgęstnieje dodać wystudzoną
galaretkę i jeszcze chwilę miksujemy.

Blaszka:
1)herbatniki
2)mleko skondensowane
3)herbatniki
4)masa budyniowa
5)masa śmietanowa
6)starta tabliczka czekolady

Naleśniki z farszem z suszonych grzybów
składniki na farsz do naleśników :

  • słoik litrowy grzybów suszonych /grzyby namoczyć na noc w wodzie /
  • 1 duża cebula
  • 30 dkg kiszonej kapusty
  • sporo oleju do duszenia ok.1-2 szklanek

składniki na farsz do naleśników :

  • 1do 2 szklanek mąki
  • 1 jajko
  • 1szklanka wody
  • około 1/2 szklanki mleka
  • sól do smaku

Ciasto naleśnikowe musi być w konsystencji śmietany, trochę gęste. Usmażyć naleśniki
można robić równocześnie na jednej patelni naleśniki a na drugiej smażyć farsz do nich. Grzyby odcedzić z wody na sicie i posiekać -nie mielić.
Na patelni zeszklić na oleju posiekaną cebulę dodać do niej posiekane grzyby (grzyby mają być namoczone ale nie ugotowane). Smażyć na średnim ogniu mieszając aby się nie przypaliły około 30 minut. PODLEWAĆ OLEJEM tak aby nie było suche nadzienie ale również aby nie pływało wszystko w oleju, potem dodać pokrojoną kapustę kiszoną i jeszcze podsmażyć razem wszystko około 10 minut doprawić do smaku zmielonym pieprzem i solą.
Naleśniki smarować gorącym farszem i składać w trójkąty lekko docisnąć, w każdym naleśniku musi być około 1 łyżki stołowej farszu -czubatej.
Można je jeszcze zrumienić już z farszem w środku. Bardzo smaczne są z barszczem czerwonym do picia. SMACZNEGO
p.s Bardzo wielu ludzi boi się jeść nie ugotowane grzyby zaręczam że tak robię od lat i żyję (nie wygotowuję smaku grzybów w wodzie). Jest to potrawa czysto kresowa. Pozdrawiam ER

Chłodnik ze szczawiu

produkty:

  • 2 pęczki szczawiu (ugotować w lekko osolonej wodzie i odstawić do ostygnięcia
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1 pęczek kopru
  • 1 duży ogórek
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • śmietana słodka
  • ziemniaki
  • 20 dkg boczku
  • cebula

Do wystudzonego szczawiu dodać wszystkie składniki pokrojone w kostkę doprawić śmietaną solą do smaku i pieprzem i wstawić do lodówki. Osobno ugotować ziemniaki okrasić przesmażonym boczkiem z cebulą. Podawać na dwóch osobnych talerzach, ziemniaki muszą być gorące, a chłodnik zimny.
Najwygodniej jeść chłodnik wraz z ziemniakami łyżką do zupy (bez widelca), nabierając raz ziemniaki raz zupę.
Ze smacznymi pozdrowieniami ER

Pieczony schab bardzo wykwintny

  • około 1 kg schabu bez kości
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • suszone morele, suszone śliwki
  • plastry boczku wędzonego

W schabie robimy dziurę i upychamy w niej suszone śliwki i morele na przemian. Całość bardzo dokładnie obsypujemy przyprawą do mięsa wieprzowego ( mogą być inne przyprawy według indywidualnego gustu) i zawijamy dokładnie w boczek. Pieczeń wkładamy do „zamałej” brytfanki i dodatkowo wsadzamy w rękaw do pieczenia, zamykamy szczelnie i zostawiamy na 24 godziny w lodówce. Po tym czasie pieczemy w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni przez około 1 godzinę (należy pamiętać, aby mięso wsadzać do nagrzanego piekarnika). Po upieczeniu zostawiamy pieczeń w piekarniku, aby stygła powoli. najlepsza jest następnego dnia na zimno, ale oczywiście można ją jeść i na gorąco jako danie obiadowe.
Smacznego. bch

Pieczeń wieprzowa troszkę inaczej

  • około 1kg mięsa wieprzowego mielonego (może być wieprzowo-wołowe)
  • ok. 75 dag kapusty białej
  • ok.1 szklanki kaszy manny
  • 2 jajka
  • sól, pieprz i inne dowolne przyprawy, doskonała jest przyprawa do mięsa mielonego Knorr
  • suszone pomidory
  • około 1 łyżeczki żelatyny w proszku
  • bułka tarta
  • smalec do wysmarowania brytfanki

Kapustę szatkujemy, solimy i zostawiamy na parę godzin. Po tym czasie wylewamy sok, który puściła kapusta, dodajemy mięso, jajka, przyprawy (już bez soli), kaszę manną i część żelatyny. Całość dokładnie mieszamy i wsadzamy do wysmarowanej smalcem i obsypanej bułką tartą brytfanki. Posypujemy pozostałą żelatyną ( bardzo oszczędnie), bułką tartą i wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1 godziny. Pieczeń można jeść i na zimno i na gorąco jako danie obiadowe z sosem grzybowym, pomidorowym lub innym według uznania.
Smacznego. bch

Pierś z kurczaka trochę egzotycznie

  • około 1kg piersi z kurczaka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka pikantnej musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy ziołowej np. zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Z jogurtu, soku, miodu, musztardy, ziół, przypraw i utartego czosnku robimy zalewę, kurczaka wsadzamy do zalewy i zostawiamy w zimnym miejscu na 24 godziny. Kurczaka układamy na blasze, zalewamy zalewą i wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze około 175-180 stopni przez ok. 45 minut. Podawać gorące jako danie obiadowe np. z ryżem i surówką.
Smacznego. bch

Sałatka z kalafiora

  • kalafior
  • 1 kostka bulionowa
  • 1 por
  • majonez
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek
  • sól, pieprz
  • przyprawa typu warzywko lub kucharek

Kalafior podzielić na różyczki i zblanszować w wodzie z kostką bulionową. Po ostudzeniu dodać pokrojony w plasterki por, drobno pokrojony czosnek, majonez wymieszany z przyprawami i dokładnie wymieszać. Można dodać rodzynki ok.1/2 szklanki. Całość posypać posiekanym koperkiem. Najlepsza jest na drugi dzień.
Smacznego. bch

Szaszłyczki z mięsa mielonego

  • około 1/2 kg mięsa mielonego np wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • papryka mielona oraz inne przyprawy według uznania (doskonała jest przyprawa do grilla)
  • 1/2 dużej lub 1 mała cebula
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 1/2 papryki np zielonej

Z mięsa, jajka, posiekanej i zeszklonej cebuli oraz przypraw po dokładnym, wymieszaniu robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Boczek i paprykę kroimy w kwadraty 2×2 cm. Na patyczki szaszłykowe nadziewamy kulkę mięsną, boczek i paprykę na zmianę. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze około 200 stopni przez 20 min. Można je upiec też na grillu.
Smacznego. bch

Leczo z grzybów

  • 1 durszlak obgotowanych grzybów
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 duże cebule pokroić w kostkę
  • 1/2 szklanka wody

wszystko razem dusić ok.15minut, potem dodawać:

  • 5 łyżeczek cukru
  • 4 listki laurowe
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • 1/2 szklanki octu /najlepiej winnego/
  • 1 mały słoiczek ketchupu
  • 1 puszka koncentratu

To wszystko dusić razem około 15 następnych minut. Nakładać do słoiczków gorące i odwrócić do góry dnem nie trzeba koniecznie pasteryzować.
Serdecznie pozdrawiam i życzę wszystkim smacznego ER

Jajka z szynką i pieczarkami

  • 10 jajek
  • 10dkg szynki
  • 10dkg pieczarek
  • masło do smażenia
  • 1 cebula
  • sól, pieprz i inne dowolne przyprawy
  • 2 łyżki majonezu.

Jajka ugotować na twardo, wystudzić. cebulę, pieczarki i szynkę bardzo drobno posiekać i usmażyć każdą rzecz osobno. Jajka obrać i przekroić na pół, wyjmując bardzo delikatnie żółtka. Wymieszać pieczarki, 1/2 cebuli, 5 żółtek, sól, pieprz i/lub inne przyprawy. osobno wymieszać szynkę, 1/2 cebuli, 5 żółtek, sól, pieprz i/lub inne przyprawy. Z gotowych mas formować kulki wielkości włoskiego orzecha i układać na połówkach jajek. udekorować majonezem. Schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.
Smacznego. bch

Surówka z kapusty bardzo prosta

  • 1/2kapusty białej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz i/lub inne przyprawy według uznania

Kapustę i cebulę bardzo drobno poszatkować, posolić i zostawić na ok. 2-3 godziny. Wylać wytworzony sok, dodać pokrojoną bardzo drobno paprykę, kukurydzę, roztarty czosnek, przyprawy (bez soli), majonez i bardzo dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Podawać do obiadu. Do surówki można dodać również inne warzywa np. groszek, fasolkę według indywidualnego upodobania.

Smacznego. bch


Chcesz dodać własny przepis? Opracuj go i wpisz w poniższy formularz:

Twoje imię (wymagane)

Twój e-mail (wymagane)

Twój przepis

Możesz załączyć obrazek w formacie jpg

captcha
Przepisz tu kod z obrazka

Top